Site

Oorspronkelijke toestand

De site is gelegen in hartje Leuven, op de plaats van de oude stadsschool nr 3, Kapucijnenvoer 47, 3000 Leuven. Deze site maakt deel uit van de Hertogensite. Hieronder vind je een korte `fotoreportage’ met wat toelichting.

De school waarin het toekomstige cohousingproject komt ligt op de toekomstige hertogensite. Deze volledige site zal autovrij worden. Een groot park en de aanleg van nieuwe terrassen rond de blootgelegde Dijle zullen zorgen voor veel groen en ruimte. Onderaan links op deze schets zie je de stadsschool.
Stadsschool - detail Masterplan Hertogensite Dit was de eerste schets van hoe de stadsschool er zou kunnen uitzien. Ondertussen is dit beeld reeds veranderd in de nieuwe schetsen van het architectenbureau in opdracht van cohousing BotaniCo.
Kapucijnenvoer De site is gelegen in centrum Leuven: aan de Kapucijnenvoer, recht tegenover de Kruidtuin. Vandaar ook de keuze voor onze naam: Cohousing BotaniCo.
Luchtfoto stadsschool Aan de straatzijde ligt een overdekte speelplaats, geflankeerd door twee bijgebouwen, links en rechts ervan. De klaslokalen van de school liggen haaks achter dit voorgebouw, en zijn toegankelijk via een centrale gang die vertrekt vanuit de overdekte speelplaats. Aan de noordzijde van het gebouw ligt de buitenspeelplaats.
Voorgevel BotaniCo rechts De voorgevel van dit gebouw is opgenomen in de inventaris van Erfgoed. Bij de verbouwingsplannen zal de voorgevel dan ook niet gewijzigd worden.
Voorgevel BotaniCo links De poort helemaal links geeft toegang tot een zij-ingang die leidt naar de speelplaats aan de noordzijde. Het conciërgegebouw links van de overdekte speelplaats wordt mee opgenomen in de cohousing. Het andere gebouw wordt een studentenwoning.
Voorgevel middendeur De overdekte speelplaats heeft 3 toegangsdeuren langs de straatkant. De middelste deur zal de centrale toegang worden voor de cohousing.
Overdekte speelplaats donker De overdekte speelplaats - hier nog met dichtgemetselde ramen - wordt de toekomstige gemeenschappelijke ruimtes. De plafondhoogte is zeer hoog. Dit laat ons toe om het op te delen in 2 verdiepingen met diverse functies: zoals gemeenschappelijke wasplaats, atelier, bergruimtes, maar ook 2 logeerkamers, en een ontmoetingsruimte voor de bewoners met een keuken, eetruimte en zithoek. Voordien werd dit gebouw nog gebruikt voor de organisatie van concerten door het Depot.
Overdekte speelplaats licht Ter voorbereiding van een evenementenweek zorgden studenten ingenieur-architect ervoor dat de ramen weer licht binnen lieten in de overdekte speelplaats. In de toekomstige plannen wordt voorgesteld om de achterzijde van dit gebouw aan het dak open te trekken, om volop licht binnen te trekken in deze ruimte.
Overdekte speelplaats onder het dak De overdekte speelplaats heeft een zadeldak. De vloer onder het dak zal (deels) weggehaald worden om het dak bloot te leggen en een groot ruimtegevoel te creëren in de toekomstige common house.
centrale gang - Depot Vanuit de overdekte speelplaats - onze toekomstige common house - vertrekt de centrale gang die toegang geeft tot de klaslokalen. Deze centrale gang zal behouden worden in het toekomstige ontwerp van de cohousing.
centrale gang - klaslokalen De klaslokalen liggen links en rechts van de centrale gang. Deze klaslokalen worden individuele units: voornamelijk 1-slaapkamerappartementen op het gelijkvloers.
Centrale gang - lichtkoepels De huidige centrale gang haalt haar licht uit een reeks van lichtkoepels. In de toekomstige plannen wordt ook voorzien dat via het plafond licht wordt binnen gehaald in deze gang.
Klaslokaal noord De structuur van de klaslokalen zal ook behouden worden. Deze zijn gemiddeld zeer groot: ongeveer 8 op 8 meter. De woningen aan de noordzijde, zoals hier, zullen rechtstreeks toegang hebben tot de gemeenschappelijke tuin, de vroegere speelplaats.
Klaslokaal zuid Zo zien de klaslokalen er binnen uit, aan de zuidzijde. Deze zullen toegang geven tot een klein privé-tuintje.
klaslokaal zuid2 Eén van de klaslokalen aan de zuid-zijde, helemaal achteraan heeft nog een extra dakkoepel. Deze zal niet behouden worden. Er wordt voorzien dat bovenop de huidige 'klaslokalen' nog duplexwoningen komen.
Achterzijde klaslokalen Er wordt voorzien dat (een deel van) de raampartijen tot op grondniveau zullen gebracht worden voor het maximaliseren van de lichtinval in de woningen beneden, en om toegang tot de privétuintjes toe te laten.
Achteringang De centrale gang komt uit op de achterzijde van het gebouw. Deze uitgang zal behouden worden, en zal een 2de toegang geven tot de gemeenschappelijke tuin, die aan de noordzijde van het gebouw zal liggen op de huidige speelplaats.
Achterkant stadsschool - zuid Hier zie je de klaslokalen aan de achterzijde van de school. Deze foto toont de zuidkant van het gebouw, en de toekomstige zuid georienteerde woningen. Het gebouw links is van de KU Leuven en zal blijven bestaan. De toekomstige bestemming hiervan ligt nog niet helemaal vast.
Achterzijde stadsschool 2 De huidige ruimte rondom de klaslokalen (aan de zuidkant en de speelplaats aan de noordkant) wordt momenteel als parkeerplaats gebruikt voor het personeel op de ziekenhuissite. Deze parkeerplaatsen gaan wijken voor een centrale ondergrondse parking die voorzien wordt op de Hertogensite. De units aan de zuidzijde krijgen een klein privé-tuintje hier. De rest van de ruimte wordt een publieke doorgang.
Bovenaanzicht stadsschool zuidkant Een bovenaanzicht van de zuid georiënteerde klaslokalen. De grenzen van de toekomstige privétuintjes liggen nog niet vast, maar zullen mogelijk tot iets voorbije huidige parkingplaatsen komen. Daarnaast komt een voetpad dat achter de school zal lopen om de toegang tot de hertogensite vanuit de Kruidtuin mogelijk te maken.
Speelplaats vanuit common house Op de speelplaats staan 5 beschermde lindebomen. Deze moeten behouden worden in de gemeenschappelijke tuin.
de 5 linden Zicht op de speelplaats en de 5 lindebomen vanuit de achterzijde van het gebouw.
Bovenaanzicht speelplaats noordkant Het bovenaanzicht van de toekomstige tuin toont ook dicht tegen de gevel van het bijgebouw nog een boom, die echter niet beschermd is.

Renders bouw

Wandel even mee doorheen de site zoals gebouwd en deels nog te voorzien wanneer de publieke ruimte rond ons cohousingproject verder vorm zal krijgen.

Tuin aangelegd Zicht vanuit de tuin
BotaniCo bovenaanzicht BotaniCo bovenaanzicht
360 architecten - Botanico Leuven - 02 - zuid - 2015_11_07 Zicht op de publieke wandeldoorgang aan de zuidzijde
360 architecten - Botanico Leuven - 04 - Detail - 2015_11_07 Zicht op de gelijkvloerse terrassen aan het zuiden
2020-08_terrasBeneden Gezamenlijk terras
2020-08_eetzaal1 Eetruimte
2020-08_speelruimte Speelruimte
2020-08_gangBeneden (1) Benedengang
2020-08_gangBoven Bovengang
Delen